fabdij logo

fabdij | makerspace

IVEBICA logo

fabDOE! | het open STREAM labo van IVEBICA

 fabDOE! is het nieuwe open STREAM labo van IVEBICA, specifiek gericht op jongeren tussen 10 en 15 jaar.


Altijd al eens willen weten hoe 3D printen in elkaar zit? Of ontdek je liever hoe je een micro:bit aanstuurt? Vanaf 2024 kun je tijdens de fabDOE! open labo momenten kennismaken met een waaier aan STREAM disciplines en leer je de machines en electronica in de fabdij gebruiken. Vind jouw interesse, durf experimenteren, en groei uit tot een echte young maker.


Een woensdag per maand vind het open STREAM labo plaats van 14u00 tot 16u00. We werken telkens rond een ander thema of machine. Kijk hieronder om de volgende momenten te ontdekken.

fabDOE! momenten

woe 20 maart 2024 | Guerilla art

In het teken van de internationale dag van het geluk, gaan we guerilla art maken waarmee we een lach op het gezicht van mensen kunnen toveren.

Guerilla art is een straatkunstbeweging uit het VK dat begonnen is bij grafitti en nu is uitgegroeid naar allerlei kunstvormen (stickers, breien, zaadbommen, . . .) met als doel in de openbare ruimte een statement te maken. 

In deze workshop gaan we niet met grafitti werken, maar gaan we wel op verschillende andere manieren creatieve kunstwerkjes maken: van boekenleggers om in de bib te verstoppen tot XXL pompoms.

We gaan daarna als echte guerilla artists onze kunstwerkjes verspreiden in de bib en de omliggende straten. 


10-15 jaar

woe 20 maart 2024 | 14u00-16u00

Basistarief 3€ 

Inschrijven via ticketgang

woe 17 april 2024 | Inleiding micro:bit

De Micro:bit is een minicomputer die je kan programmeren om LED lampjes, beeldschermen, motors en sensoren te besturen. Met deze controller kan je robots en games maken. 

Je leert hoe je een programma met codeblokken bouwt, die op de Micro:bit plaatst en erop afspeelt.

Daarna kan je een Micro:bit omtoveren tot een kompas, een nachtlicht, een geluidsdetector of een spelletje schaar, steen en papier.


10-15 jaar

woe 17 april 2024 | 14u00-16u00

Basistarief 3€ / beurt

Inschrijven via ticketgang

woe 29 mei 2024 | Inleiding 3D printen

Altijd al eens willen weten hoe 3D printen in elkaar zit? 

Leer werken met het gratis online programma Tinkercad om je eigen 3D model te ontwerpen, ontdek de 3D printers van de fabdij en print je zelfontworpen sleutelhanger* uit. 

*Aangezien 3D printen traag verloopt, kunnen de sleutelhangers de week erop opgehaald worden.

10-15 jaar

woe 29 mei 2024 | 14u00-16u00

Basistarief 3€ / beurt

Inschrijven via ticketgang

woe 19 juni 2024 | Hoe word je een echte maker? 

Als afsluitende workshop van de eerste fabDOE! open STREAM labo reeks, gaan we dieper in op wat een maker nu eigenlijk is en hoe je er zelf een kunt worden. 

We geven je tips mee hoe je na de fabDOE! momenten zelf verder kunt met je eigen projecten en we zetten je al meteen op weg!


10-15 jaar

woe 17 april 2024 | 14u00-16u00

Basistarief 3€ / beurt

Inschrijven via ticketgang

 Waarom een open STREAM labo?

Wat is STREAM?

Science, Technologie, Readability, Engeneering, Arts en Mathematics

STEM staat voor wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde en is een overkoepelende term die de exacte wetenschappen en techniek behelst. Wij voegen daar nog Arts en Readability aan toe: 

Arts (kunst) :

Omdat creativiteit enorm belangrijk is om tot een goed resultaat te komen. Bij alle stappen in een STEM project gebruiken we creativiteit: als we brainstormen rond hoe we mensen kunnen aanzetten om meer te recycleren bijvoorbeeld, of bij het bouwen van een knikkerbaan uit karton, of wanneer we willen uittesten of ons geprogrammeerd autootje wel kan rijden.  Creativiteit draait rond ideeën leren bedenken, met je handen dingen leren maken en leren experimenteren met wat je voorhanden hebt. 

Readability (leesvaardigheid): 

Als echte makers moeten we ook veel onderzoek doen, en hiervoor is begrijpend lezen enorm belangrijk. Of het nu via het internet is, door tutorials te volgen of door in de bib boeken uit te lenen,  als we goed informatie kunnen opzoeken en toepassen, dan gaan we ook veel sneller nieuwe dingen kunnen maken.  


Een maker weet vaak wel iets van wiskunde en technologie en gebruikt wetenschap en techniek om maatschappelijke problemen op te lossen, maar dat is niet wat hem een echte maker maakt. Hij kan vooral goed dingen uitzoeken als hij het niet weet: door verschillende bronnen te raadplegen, dingen in elkaar te steken, samen te werken én door creatief te zijn en te durven experimenteren. 

Belang van STREAM

De wereld wordt alsmaar ingewikkelder (de klimaatproblematiek, diversiteit en hoe hiermee om te gaan, . . ) en de maatschappelijke nood aan STREAM profielen wordt steeds groter. Jongeren merken dit zelf ook. 

fabDOE! laat jongeren kennismaken met wetenschap en technologie op een toffe, creatieve, hands-on manier, en stoomt ze zo klaar om de uitdagingen van de toekomst niet alleen aan te kunnen, maar er ook met plezier mee aan de slag te gaan. 

Daarom een open STREAM labo: een plek waar je met wetenschappen en technologie leert experimenteren en er zelf mee aan de slag leert gaan.