fabdij logo

fabdij | makerspace

IVEBICA logo

Lasergraveermachine 

De lasergraveerder of -snijder, meestal genoemd de "lasercutter", laat toe om met een laserstraal verschillende materialen te graveren of te snijden.

De fabdij beschikt over een 40 Watt metaal/keramische laserbuis lasercutter met een maximaal werkgebied van 500mm x 300 mm. Typische materialen die gegraveerd en gesneden kunnen worden zijn; triplex, mdf, papier, karton, leder en sommige kunststoffen. Andere materialen zoals bv. glas en leisteen kunnen enkel gegraveerd worden. Let wel op: niet alle materialen mogen in de lasercutter vanwege brandgevaar of gevaarlijke stoffen. 

Meer informatie over de lasercutter en de techniek vind je op de lasercutterpagina.

3D-printer

Met een 3D-printer kan je zelf sculpturen of voorwerpen uit kunststof maken. Hiervoor heb je natuurlijk een 3D-design nodig dat vervolgens door de 3D-printer laag per laag geprint wordt.

De fabdij beschikt over twee 3D-printers van het merk Creality:

Ender 3 pro: max. printvolume van 220x220x250 mm 

CR-X 2 Color: mogelijkheid om met twee kleuren of materialen te printen met een maximaal printvolume van 300x300x400 mm

Meer informatie over 3D-printen en de toestellen vind je op de 3D-print pagina. Verschillende kleuren PLA-printmateriaal zijn aanwezig.

Snijplotter

Met een snijplotter kan je dunne materialen automatisch laten uitsnijden op basis van een vector- tekening. Enkele voorbeelden zijn flexmateriaal om zelf modieuze tekeningen op T-shirts aan te brengen en zelfklevende vinyl om zelf stickers en labels te maken.

De fabdij heeft een Silhouette Cameo 4 met een snijbreedte van 305 mm en een lengte tot 3 m als met rolmateriaal gewerkt wordt .

Een kleine voorraad vinyl (stickers), flexmateriaal (voor stof opdruk ), stencilmateriaal en cardstock papier is beschikbaar in de makerspace. Meer info vind je op de pagina snijden en bedrukken.

Sublimatieprinter

Een sublimatieprinter is een grafische printer speciaal gemaakt voor sublimatiedruk. De speciale inkten en papier in deze printer maken het mogelijk om je print over te zetten op een product. Je kan zowel harde als flexibele producten bedrukken. Enkele voorbeelden zijn (sublimatie)mokken, T-shirts van minimum 70% polyester en sublimatieflex. Sublimatieflex kun je vervolgens uitsnijden met de snijplotter en op dezelfde manier als gewone flex op katoenen tassen en andere stoffen aanbrengen.

De fabdij heeft een Sawgrass SG500, die A4 pagina's kan bedrukken.  

Een kleine voorraad mokken, sublimatieflex en overige sublimatiematerialen is beschikbaar in de makerspace. Meer info vind je op de pagina snijden en bedrukken.

Transferpers

De transferpers gebruik je om onder druk en met warmte je uitgesneden ontwerpen over te brengen op stof. 

De beschikbare pers is een Calortrans CT3838 II die een werkvlak van 38 x 38 cm heeft,  een  elektronische temperatuurregelaar tot 220°C en een timer.


Mokkenpers

De mokkenpers gebruik je om onder druk en met warmte je op sublimatiepapier geprinte ontwerpen over te brengen op sublimatiemokken van 325ml. 

De beschikbare pers is een Secabo TM2, met warmte-elementen voor één of twee mokken,  een  elektronische temperatuurregelaar tot 225°C en een timer.


Elektronica

Elektronica

Niets leuker dan je knutselwerken of design te pimpen met LED's, of beweging in te bouwen met motortjes. Daarom zijn de basistools ter beschikking om hiermee aan de slag te gaan:

Er wordt gevraagd om elektronicacomponenten zelf te voorzien.

Gereedschap

Diverse Tools

Omdat knutselen meer is dan enkel lasergraveren of 3D-printen zijn natuurlijk ook vele andere gereedschappen ter beschikking. Een kleine maar niet volledige oplijsting hieronder:

Lijmpistool, accuschroefmachine, accuwipzaag, multitool, figuurzagen, hamers, schroevendraaiers, winkelhaken, meters, hobbymes, lijmklemmen, lijm, bankschroefje,...