fabdij logo

fabdij | makerspace

IVEBICA logo

Snijden en bedrukken

Met de snijplotter kan je automatisch tekeningen uitsnijden. Deze kunnen uitgesneden worden uit allerlei materialen zoals papier, klevende vinyl of materiaal geschikt om textiel te bedrukken. Met vinyl maak je mooie of handige decoratieve stickers en labels.  Een warme pers is aanwezig om textiel te bedrukken. Wil je je eigen unieke T-shirts, hoodies of shoppingbags bedrukken, dan is dit de geschikte apparatuur. 


Silhouette Studio

Software

De Cameo 4 snijplotter wordt bestuurd met de Silhouette Studio software, waarvan een gratis versie ter beschikking is. Ook kan je in dit programma je ontwerpen maken.  Wil je alle functionaliteiten hiervan benutten dan moet je een betalende versie kopen. In de fabdij is de gratis versie geïnstalleerd op een Mac die bij de Cameo 4 staat. We raden aan om zelf de gratis software te installeren op je computer en je designs reeds voor te bereiden. Ook is er de mogelijkheid om je ontwerpen uit andere programma's te importeren in dxf-formaat. Net zoals bij de lasercutter moeten je tekeningen in vectorformaat gemaakt worden, bv. in Inkscape.

De sublimatieprinter kan ook aangestuurd worden met Silhouette Studio, hierbij maakt het format van je ontwerp niet uit.

Wil je de snijplotter of sublimatieprinter (een eerste keer) gebruiken, vraag dan uitleg of hulp aan een medewerker van de fabdij.

Sawgrass SG500

De sublimatieprinter aanwezig in de fabdij is een Sawgrass SG500. Je kan er ontwerpen in A4 grootte mee afprinten om te bedrukken op verschillende producten: sublimatiemokken of -flessen, polyester stoffen (min. 70% polyester), sublimatieflex etc. 

Je bedrukt het te sublimeren object met behulp van onze transferpers of mokkenpers door het sublimatiepapier met de inkt-kant naar binnen met hitte op het object te drukken. De inkt wordt vervolgens van het papier overgedragen op het object. 

Voor elk materiaal is er een specifieke warmte & tijd nodig om de inkt over te dragen: 

Silhouette Cameo 4

Silhouette Cameo 4

De snijplotter aanwezig in de fabdij is een Cameo 4 van het merk Silhouette die allerlei materialen kan snijden: papier, vinyl stickers en flex. Dikkere materialen kunnen ook, maar daarvoor is niet noodzakelijk het geschikte mes ter beschikking.

De plotter heeft een bereik van 30 cm op 60 cm voor plaatmateriaal. Voor materiaal op rol is het in principe zelfs mogelijk om tot 3 m lang te printen. Voor elk materiaal is er een specifieke instelling in de software.

Andere features zijn

Materialen snijplotter

De snijplotter kan verschillende materialen snijden, hieronder een korte niet volledige lijst. In sommige gevallen bevatten de materialen zelf een dragend laag, in andere gevallen moeten deze op een dragende plaat worden bevestigd. 

In de fabdij is een kleine voorraad flex en vinyl in verschillende kleuren, cardstock en stencil plastic aanwezig die gekocht en ter plaatste gebruikt kan worden. 

Transferpers

Met de pers kan je flexmateriaal op je textiel aanbrengen. 

Mokkenpers

Met de mokkenpers kan je sublimatie-inkt op mokken of flessen van gelijkaardige grootte aanbrengen.